Medewerkers Schooltoneel.net

Aan Schooltoneel.net werken vele mensen mee. Leerkrachten van het basisonderwijs en speciaal onderwijs, toneelschrijvers, dramadocenten, dramatherapeuten en natuurlijk de leerkrachten die zelf toneelstukken en afscheidmusicals schrijven. Hieronder staan een aantal met name genoemd.


DaniŰl Quintens

Al sinds zijn jeugd is DaniŰl Quintens bezig met toneel. Eerst vertolkte hij verschillende hoofdrollen op het toneel in een jeugdvereniging. Nadat hij een tijdje niet meer met toneel bezig was geweest is hij begonnen met het schrijven van toneelstukken. Sinds dien heeft hij de smaak te pakken en heeft hij al meer dan vijfentwintig toneelstukken geschreven. Een van die toneelstukken schreef hij samen met zijn kleinzoon Andres De Grande.


Marjan Dobbe

Al jarenlang is Marjon Dobbe actief in het onderwijs en in de muziek. Deze twee rode draden in haar leven heeft ze eindelijk kunnen combineren. Ze geeft muziekles op een basisschool en schrijft kinderliedjes en kindermusicals. Haar schoolmusicals zijn niet doorsnee en getuigen van veel creatief muziektalent. De begeleidingsmuziek van de musicals maakt ze met behulp van digitale techniek en de liedjes van de musicals worden ingezongen door kinderen van haar school. Marjon Dobbe schrijft musicals voor de onderbouw en musicals voor de bovenbouw. Ook heeft ze een aantal kerstmusicals geschreven. Haar schoolmusicals zijn ondertussen vele malen uitgevoerd in Nederland en Belgie.


Sheila Ertuk - De Pauw

Via haar dochters is Sheila Ertuk in de "toneelwereld" gerold. Het begon met poppenkast spelen voor haar dochter en haar vriendinnetjes. De poppenkastverhalen bedacht Sheila Erturk zelf. Toen werd ze gevraagd dit ook voor de kinderen op school te doen. Toen ze zelf in een toneelstuk mee ging spelen vond ze het script te moeilijk voor de kinderen en schreef zelf een toneelstuk over Kerst. Ondertussen heeft ze al vele toneelprojecten op school georganiseerd en meerdere toneelstukken geschreven en geregisseerd. Anderen kunnen nu ook meegenieten van haar toneelstukken en velen in Nederland en Belgie hebben dat al met groot plezier gedaan! Ooit hoopt Sheila Erturk nog eens een schoolmusical te schrijven.


Gerhild van Rooij

Na haar professionele opleiding aan de Nel Roosacademie (ballet) aan de theaterschool in Amsterdam specialiseerde Gerhild van Rooij zich. Zij deed dit onder meer in Parijs en de USA in mime en regie bij musical en muziektheater. Ze volgde ook een beeldende audiovisuele opleiding. Aan de academie kreeg haar decorontwerp de 1e prijs en haar scriptie voor dansgeschiedenis is opgenomen in diverse bibliotheken. Historisch besef geeft diepte. Haar werk is in diverse musea in Europa geexposeerd. De passie voor theater, beeldende kunst en literatuur spreken daarin voor zich en dat geldt ook voor haar producties. Als theaterdocent en regisseur/choreograaf werkt ze het liefst met kinderen of met jongeren en volwassenen samen. De (reis)producties waaraan zij als (gast)docent, regisseur of adviseur meewerkte zijn veelzijdig, net als bij TOPtoneel en TOTheater, waarvan zij artistiek leider is. Bij Stichting Totaal Theater zijn een deel van haar eenakters, sprookjes, tot historische werken (17e eeuws) en commedia dell´┐Ż arte verschenen, maar van Gerhild is ook proza en po´┐Żzie in boekvorm verschenen. Als redacteur schreef ze culturele beschouwingen en recensies. Zij schrijft voor schoolnet, omdat zij al enige decennia met kinderen (historisch) theater maakt en ook omdat kinderen als publiek, producent of speler het theater verder dragen als het doorleefd is en eigen.


Marian Woestenburg

Al zolang Marian zich kan herinneren is ze, op wat voor manier dan ook met toneel bezig. Meespelen, souffleren, regisseren, en sinds een jaar of tien ook schrijven. Wonend op Vlieland is het culturele aanbod heel beperkt, maar ook heel speciaal. De beperktheid maakt dat ze heel veel dingen zelf moeten doen. Als toneelschrijver wordt er vaak een beroep op mij gedaan. Een sketch, een kindermusical, een mooie songtekst, alles vind ze geweldig. Men vraagt, Marian levert op maat. De musical: 'Piraten zingend over zee", is een spannende musical met veel leuke liedjes. Gespeeld door volwassenen voor de bovenbouw van de basisschool en het VMBO.


Maarten Stevens

In het dagelijkse leven is Maarten Stevens werkzaam in de psychiatrie. Als therapeut is hij betrokken bij onder andere dramatherapie, danstherapie en vrije expressie. Al sinds zijn zestiende schrijft Maarten Stevens toneelstukken en als snel deed hij ook de regie. Hij schrijft toneelstukken voor volwassenen en kinderen. Van dramastukken tot afscheidsmusicals en van Sinterklaastoneel tot blijspelen. Naast het schrijven van toneelstukken leid hij een pantomime groep en is hij betrokken bij verschillende theaterprojecten. De toneelstukken van Maarten Stevens zijn al vele malen in Nederland en Belgie opgevoerd.


Marcel van Rijn

Marcel wordt ook wel meester Marcel genoemd want hij is leerkracht op een basisschool in Scheveningen. Daarnaast is hij muziektherapeut op een ZMOK school en een Tyltylschool. Hij geeft geef djembe, drum en gitaarlessen aan kinderen en begeleid kinderbandjes. Muziek is zijn leven en hij nodigd iedereen uit om ervan mee te genieten. Marcel schrijft zogenaamde "Mazzelmusicals". Bij een Mazzelmusicals heeft ieder kind de hoofdrol. Elke rol is min of meer gelijkwaardig en ieder kind zingt wel een couplet solo. Een Mazzelmusical laat ieder kind stralen op het podium. Er is een ruime keuze met uiteenlopende onderwerpen en veel spannende, swingende of emotionele liedjes. Er zijn musicals voor onder, midden en bovenbouw. Veel Mazzelmusicals zijn ook erg geschikt voor speciaal onderwijs.


Hermien Bosman

Hermien Bosman schreef enkele jaren gelden een poppenkastverhaal voor een wereldwinkel over Max havelaar koffie. In dat poppenkastverhaal is Diego geboren: hij plukte toen koffiebonen. Het poppenkast spelen was zo leuk, dat we daar mee doorgegaan zijn. Vrijwel elk jaar schreef ik een nieuw poppenkastverhaal dat we op scholen, in buurthuizen en dergelijke opvoerden. Al snel plukte Diego geen koffiebonen meer, maar had hij een vriendinnetje, Katja, waar hij allerlei avonturen mee beleeft. Behalve poppenkastverhalen heb ik onder andere ook verhaaltjes voor de schoolkrant van mijn kinderen geschreven en columns in een regionaal dagblad, over kindermishandeling en situaties die daartoe kunnen leiden. Ik heb in het basisonderwijs gewerkt en ben bezig met mijn eerste kindermusical te schrijven.


Felicia van Rij

Sinds haar zestiende is Felicia van Rij bezig met toneel. Eerst al speler in de toneelstukken maar de laatste jaren als regisseur van de jeugdgroep. Omdat ze bijna geen geschikte toneelstukken kon vinden voor de kinderen in de leeftijd acht tot dertien jaar ging ze zelf toneelstukken bewerken. Dat beviel de kinderen en het publiek goed. Het schrijven begon Felicia steeds leuker te vinden en zo ben ze zelf een toneelstuk te schrijven: Eens was er... Dit toneelstuk is reeds met veel succes uitgevoerd en nu kunnen andere kinderen dit toneelstuk ook spelen!


Alex en Peter schrijven samen schoolmusicals onder de naam Alpekrot. Alex Otten is werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs. Altijd zelf spelend en spel- en musicalbegeleidend bezig. Begenadigd kindertheateracteur. Conferences, afscheidsmusicals en liedjes schrijvend. Voorkeur voor cabaret, humor, zingen, voetbal en spelen.

Peter Krabbenbos was werkzaam als leerkracht in het voortgezet speciaal onderwijs. Is nog vakleerkracht muziek en drama op aanvraag. Momenteel muzikant, componist, acteur, theatertechnicus, webmaster en vormgever van vormloosheid. Voorkeur voor tennis, techniek, osx, humor, onderling verband en blues. ALPEKROT is ontstaan na wat jongleren met de beginletters van hun namen. Daarna zijn ze ook maar samen schoolmusicals en liedjes in elkaar gaan goochelen...


Rob Maayen

Rob Maayen is sinds 1976 werkzaam in het basisonderwijs. Vanaf zijn studietijd heeft hij belangstelling gehad voor schrijven: gedichten, korte verhalen of toneel. In het begin waren het vooral sketches en toneelstukken voor projecten op de scholen waar ik werkte. Als leerkracht van groep 8 kan hij zich niet zo goed vinden in de standaardmusicals die elk jaar op de markt verschijnen. Daarom schrijft hij de laatste jaren voornamelijk afscheidstoneelstukken. Aan het instuderen van een toneelstuk beleeft hij altijd veel plezier. Het is een heel dynamisch gebeuren en erg inspirerend. Vaak komen kinderen namelijk met heel creatieve vondsten of bloopers, die direct weer in het originele script verwerkt worden. Op deze wijze zijn alle producties in de praktijk uitgeprobeerd. Humor, woordspelingen en magie zijn ingredi´┐Żnten die Rob graag gebruikt. Een toneelstuk schrijven is voor hem ook een "totaalproductie": naast tekst en regie, doet Rob ook het ontwerpen van de decorstukken en rekwisieten. Inmiddels zijn al verschillende stukken gepubliceerd bij een toneeluitgeverij in het zuiden van het land. Het stuk "De vloek van kapitein Black Jack" is de eerst productie bij Schooltoneel.net.


Kees en Nelleke Folmer

Met stichting 'Aan de Rol' spelen Kees en Nelleke Folmer al vele jaren door heel het land. De toneelstukken schrijven ze al jaren zelf en met groot plezier. Een aantal van hun toneelstukken zijn geschikt voor zowel kinderen als volwassenen om te spelen. Zelf spelen ze vaak ook met kinderen en volwassenen door elkaar. Kees en Nelleke Folmer hebben toneelstukken over sprookjes, Kerst en een toneelstuk waarin de kinderen naar harte lust kunnen zingen!


Howard Frank Kramer

Howard Frank Kramer is de auteur van de kindermusical: "Op zoek naar het kristallen Kristal". Als kind deed hij aan klassiek ballet en speelde veel theater. Hij volgde een opleiding als kostuumontwerper. Sinds twee jaar leidt hij de theatergroep Ali Baba en de 7 Tuinkabouters. Dit is een theatergroep voor allochtone kinderen in een achterstandswijk in Amsterdam. Voor deze theatergroep is de kindermusical "Op zoek naar het kristallen Kristal" geschreven en zij hebben het ook al met succes opgevoerd. Dankzij een kleine subsidie van de gemeente, donaties en de opbrengst van dit theaterstuk kunnen de kinderen zich gratis ontwikkelen op het gebied van de kleinkunst. Uw aankoop draagt o.a. bij aan het maken van nieuwe kostuums, pruiken en decors.


Collectief Anonymus

Collectief Anonymus is een Vlaams collectief van schrijvers, acteurs, muzikanten, beeldende kunstenaars en componisten, ontstaan in de schoot van een al bestaand Vlaams schrijverscollectief, vzw de Scriptomanen. Dit samenwerkingsverband is al meer dan tien jaar professioneel actief als productiehuis van theater en multimedia projecten, voor scholen, verenigingen, bibliotheken, professioneel en amateur theater. Collectief Anonymus heeft samen met een aantal kinderboekenschrijvers en kindertoneelschrijvers toneelstukken en kindermusicals geschreven. Ook zijn van hun hand een aantal theaterstukken verschenen waarbij kinderen samen met volwassenen kunnen samenspelen.


Loek de Waal

De grote passie van Loek de Waal is toneel. Toen bleek dat Loek de Waal beter was in toneel schrijven dan spelen is hij bezig gegaan met het schrijven van een toneelstuk. Eerst een blijspel en later ook toneelstukken voor kinderen van de basisschool. Hij is begonnen met het schrijven van toneel voor kinderen toen zijn kleinkinderen op hun school een toneelstuk zochten. Van het een kwam het ander. Ondertussen heeft Loek de Waal meerdere toneelstukken geschreven en zijn ze ook op meerdere plekken uitgevoerd. Momenteel is hij bezig met een toneelstuk over een sprookje en in de toekomst zou hij graag een afscheidsmusical willen schrijven.


Nils Koster

Nils Koster is folk muzikant, muziek docent, schrijver en componist. Tegenwoordig woonachtig op Vlieland. Hij begon op 7-jarige leeftijd met viool spelen, en heeft zichzelf vanaf zijn 14e bekwaamd op gitaar en piano. Sinds 1997 is hij zich gaan specialiseren in traditionele volksmuziek uit met name Ierland en Nederland. Nils speelt in de groepen Irish Stew, Drijfhout en Caa a Dram. Sinds die tijd is Nils zich ook gaan bekwamen op mandoline, banjo, accordeon, mondharmonica, didgeridoo en basgitaar. Nils studeerde voor muziek docent aan het conservatorium van Utrecht. Tijdens zijn studie hield hij zich al bezig met het schrijven van musicals. Hierbij staan goed in het gehoor liggende melodie lijnen en een vrolijke, sfeervolle begeleiding met echte instrumenten voorop. Nils is hij dirigent van verschillende koren en geeft hij masterclassen en bandcoaching op het gebied van folk, Ierse muziek en shanties.

Linkpartners