Boze Boris en de dromenvanger

Auteur : Hermien Bosman
Spelers: : 3 open
Prijs : €23,80
Tijdsduur : 15 minuten

Katja en haar vriendje Diego zijn verdwaald in een bos. Een gek bos, met heel veel spinnenwebben en een aap die vreemd praat, want hij heeft de dretteromlaaiziekte. In het bos is Boze Boris de baas. Die laat iedereen hard werken en doet zelf niks. Ja, dromen, van heel veel geld. Prachtige dromen, vindt Boris, en dat komt door de dromenvanger. Die zorgt er voor dat Boris alleen maar mooie dromen heeft. Voor Katja en Diego zijn die dromen helemaal niet mooi, want hoe meer Boris van geld droomt, hoe harder zij moeten werken. Ze willen dus die dromenvanger van Boris afpakken. Maar hij heeft hem verstopt op een geheime plek. Intussen krijgen Katja en Diego alleen maar beukennootjes te eten en ze komen zelfs in de gevangenis terecht. Zou dat nog wel goed komen?


De beloning van Sinterklaas

Auteur : Daniël Quintens
Spelers: : 1 man, 1 vrouw, 7 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Net voor dat Sinterklaas op ronde gaat om al zijn geschenkjes aan de kinderen uit te delen gebeurt er iets ernstigs. De hoofdpiet valt constant in slaap. Wat is er aan de hand? De rode, blauwe en groene pieten weten niet wat er gebeurt en zijn nogal van streek. Sinterklaas belast de groene en blauwe piet om een onderzoek te starten en uit te zoeken wat er werkelijk aan de hand is. Iedereen word op de korrel genomen, de kuisvrouw, de stalknecht, de twee schoorsteenvegers en natuurlijk ook de rode piet. Allen weten ze van niets, tot de groene piet een leeg kopje waar koffie is uitgedronken en een heel raar papiertje vind. Het is blauwe piet die het raadsel oplost. Maar hoe zit het nu in elkaar? Wie heeft de hoofdpiet constant doen slapen en waarom?


De komst van koning Pirana uit Loempialand

Auteur : Daniël Quintens
Spelers: : 9 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Piet en Bram de twee kinderen van Burgemeester Jef krijgen het op hun heupen dat er in hun dorp nooit iets gebeurd waarvan ze later nog veel over zou kunnen vertellen. Piet die niet al te slim is en Bram de slimste van de twee verzinnen een gebeurtenis. Niet wetend of hun ouders er in zullen lopen, maar het idee is wel zeer goed gevonden. Ze hebben namelijk beslist om Koning Pirana uit Loempialand te laten overkomen. Dit gaat natuurlijk gepaard met de grootste miserie voor de Burgemeester. Maar zal de burgemeester op andere gedachten komen en zijn kinderen meer buiten laten spelen? Dat zien of horen we wel op het einde van het stuk...


De sprookjesparade

Auteur : Sheila Erturk-de Pauw
Spelers: : 8 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Dit toneelstuk is een mengeling van de sprookjes: De kikkerprins en Assepoester en Roodkapje. Een prinses verliest haar gouden bal in de vijver. De kikkerprins wil de bal wel voor haar pakken, maar heeft drie wensen. Hij wil uit haar gouden bordje eten. In haar bedje slapen en een zoen. Uiteindelijk stemt de prinses toe, maar probeert er iedere keer onderuit te komen. En die zoen, daar moet ze toch echt niet aan denken. Toch is er wel iemand bereid om de kikker te zoenen. En als de betovering verbroken is dan heeft de prinses spijt. Kan ze zijn hart nog winnen?


De winkel van Sinkel

Auteur : Loek de Waal
Spelers: : 4 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Gerrit is de eigenaar van de winkel van Sinkel. In zijn winkel hoef je niet te betalen met geld maar slechts met een goede daad. Een vriendelijk woord, geduld, of even iemand helpen, dat is genoeg om te betalen bij de Winkel van Sinkel. Maar niet iedereen weet hoe je aardig moet zijn. Een rijke zakenman probeerd op allerlei manier aan zijn boodschappen te komen maar aadrig doen... ho maar! Er komt zelfs een dief die iets uit de winkel steelt... En dat terwijl je alles gratis mag mee nemen... Als je maar vriendelijk bent...!


De wraak van de slangenprins

Auteur : Wendy Wuyts
Spelers: : 10 mannen, 5 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Maak kennis met het gewone leven op een vroeger, oosters marktplein en de marktkramers. Het gewone leven? Achter de rug van de sultan dwingt Salloet de kramers te laten betalen in ruil voor bescherming tegen niets in het bijzonders. Zijn neefje Sayid begrijpt niets van de zaakjes van zijn oom. Hij is een vuile, stotterende en domme jongen wiens enige vriend Salloets knappe en intelligente zoon Naveen is. Wanneer hij het op een dag toch opneemt voor het kruidenvrouwtje, verandert zijn hele leven… en met zijn leven ook de leven van de andere stadsbewoners. Hij is immers een slangenprins geworden. Dit is een toneelstuk vol wraak, koelbloedige moorden… maar ook met liefde, humor en kleurrijke personages. Maak kennis met de verbitterde moeder van de sultan, de mooie prinses die het hart van Naveen sneller doet slaan, de geest die de sultan bijstaan en met de… drie charmante slangengodinnen van slim-, schoon- en spraakvaardigheid.


De zak van Sinterklaas

Auteur : Maarten Stevens
Spelers: : 5 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Sinterklaas is in aantocht om zijn cadeautjes aan de kinderen te geven. Hoofdpiet moet samen met 2de Hoofdpiet en Geenideepiet zorgen dat alles vlekkeloos verloopt. Als 2e Hoofdpiet dan per ongeluk de zak van Sinterklaas met de vuilniswagen mee geeft kan het Sinterklaasfeest niet meer doorgaan. Geenideepiet heeft geen idee hoe ze dit moeten oplossen en ook de Hoofdpiet weet het niet meer. De Zwarte Pieten proberen de kinderen met een smoesje weer naar huis te sturen maar dan komt Sinterklaas binnen… Wordt de zak van Sinterklaas weer terug gevonden!? Kan het Sinterklaasfeest toch doorgaan…!?


Een draak in het paleis

Auteur : Sheila Erturk-de Pauw
Spelers: : 1 open
Prijs : €14,95
Tijdsduur : 15 minuten

Jan Klaassen moet weer naar het paleis van de koningin toe. Hij moet daar een belangrijke brief ophalen. Als Jan Klaassen bij het paleis aankomt ziet hij een ridder. De ridder vertelt Jan Klaassen dat er een draak in het paleis zit. De ridder wil dat Jan Klaassen hem helpt bij het verslaan van de draak. Jan Klaassen moet op de poort van het paleis kloppen en als de draak naar buiten komt zal de ridder toeslaan. Jan Klaasen doet net alsof hij niet bang is maar ondertussen… Jan Klaassen klopt op de poort van het paleis. Dan gaat de deur open. Hoe dit afloopt…!?


Er zit een beer in de klas

Auteur : Daniël Quintens
Spelers: : 5 mannen, 3 vrouwen, 1 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 45 minuten

Op een morgen, toen de klas begon, waren de kinderen in alle staten. De Juffrouw wist in eerste instantie niet wat er aan de hand was, het was er veel te rumoerig. Door lang aandringen kon zij uitmaken dat er een beer in het dorp rondloopt. Zij hechte daar geen enkele geloof aan tot er plots een heel raar geluid te horen was... De kinderen werden bang en de Juffrouw troosten hen door te zeggen dat het de wind was die huilde. De kinderen waren daar niet zo zeker van en waren, op uitzondering van twee kinderen, echt heel bang. De kinderen werden naar huis gestuurd en dan kwam de beer in de klas en maakte er een warboel van, tot grote ergernis van de juffrouw die op dat moment afwezig was. Zo kon dat, volgens de Juffrouw, niet verder en twee van haar leerlingen gingen op onderzoek uit. Ze hadden iets ontdekt dat de juffrouw over het hoofd had gezien en de andere kinderen ook natuurlijk. Toen de twee kinderen terug kwamen met, hoe kan je het raden, met de beer konden ze al vermoeden dat het geen echte beer was. Maar wie of wat was die beer en waarom verkleedde hij zich in een beer. Het einde van het stuk zal op al die vragen een antwoord geven.


Feestje voor Sinterklaas

Auteur : Collectief Anonymus
Spelers: : 4 open
Prijs : €96,45
Tijdsduur : 60 minuten

Sinterklaas komt er aan… Totdat de Sint er is zingen de kinderen liedjes en doen ze oefeningen. In dit stuk vindt u de liedjes en de oefeningen die u met de kinderen kunt doen. Wanneer de Heilige Man dan eindelijk verschijnt, uiteraard vergezeld van één of meerdere Pieten, bieden de kinderen hem een feestje aan. Ze hebben liedjes voor Sint en Piet gerepeteerd, maar ze kunnen hem ook geschenkjes geven: zelfgemaakte versjes en tekeningen bijvoorbeeld. In de zaal waar het feestje doorgaat, hebben de kinderen een troon voor de Sint gemaakt, waarop hij straks zal plaatsnemen. Een presentator/presentatrice praat de stukjes aan elkaar en leidt het geheel in goede banen. Het is de bedoeling dat de kleinere kinderen koortjes meezingen. De solo-zang kan naar eigen inzicht en mogelijkheden verdeeld worden over een aantal grotere kinderen en/of volwassenen. Sommige liedjes lenen zich heel goed voor een dansje, of om uitgebeeld te worden door de kinderen.


Feetje lacht, zusje huilt

Auteur : Collectief Anonymus
Spelers: : Onbeperkt aantal rollen
Prijs : €96,45
Tijdsduur : 60 minuten

Een mooie fee is droevig en ze weet niet waarom. Haar lelijk zusje is altijd vrolijk en ze weet ook niet waarom. Samen met de kinderen probeert het zusje de mooie fee weer vrolijk te maken. Een interactieve muzikale vertelling over herkenbare emoties, waarin de kinderen kunnen mee-denken, mee-spelen, mee-zingen, mee-doen. Feetje huilt, zusje lacht… kan gebracht worden door één actrice/zangeres die dan een dubbelrol speelt, of door twee actrices/zangeressen. Deze theatertekst vormt slechts een partituur: het is de bedoeling dat de kleuters zoveel mogelijk zouden participeren aan de voorstelling.

Geluidsfragment: Alfabet


Heksentoeren

Auteur : Collectief Anonymus
Spelers: : Onbeperkt aantal rollen
Prijs : €96,45
Tijdsduur : 60 minuten

Wanneer een Schone Fee naar het heksendorp Beselare komt, zorgt zij daar voor de nodige opschudding. Zij wil alle heksen namelijk omtoveren en herscheppen tot haar eigen beeld en gelijkenis. Maar dit is niet naar de zin van de heksen van Beselare. Zij blijven liever lelijk! Dit verteltheater kan ook in de klas gebracht worden door bijvoorbeeld de juf. Er is geen decor nodig, de actrice maakt wel gebruik van een aantal rekwisieten.


Het boek van Sinterklaas

Auteur : Maarten Stevens
Spelers: : 4 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

De burgemeester wacht met spanning op de komst van Sinterklaas. De burgemeester is vooral benieuwd naar wat voor cadeautje hij krijgt. Vorig jaar kreeg hij een klein cadeautje omdat hij niet aardig tegen mensen deed. Wat zal hij dit jaar krijgen? Als de hoofdpiet alvast het boek van Sinterklaas klaar legt kan de burgemeester het niet nalaten om er in te kijken. Tot zijn schrik ziet de burgemeester dat hij ook dit jaar weer een klein cadeautje zal krijgen omdat hij nog steeds niet aardig doet tegen mensen. De burgemeester besluit om wat dingetjes te veranderen in het boek van Sinterklaas. Sinterklaas is al oud en zal vast al vergeten zijn wat hij in het boek heeft geschreven. De burgemeester zet bij zijn naam neer dat hij heel aardig is geweest een nieuwe fiets krijgt van Sinterklaas. De fiets was eigenlijk voor iemand anders maar de burgemeester wisselt gewoon de cadeautjes om. Agent Barendse betrapt de burgemeester maar durft niks tegen de hoofdpiet te zeggen. De burgemeester heeft namelijk gedreigd Barendse te ontslaan als hij ook maar iets zou vertellen. Zal Sinterklaas er achter komen dat iemand ander in het boek heeft geschreven? En krijgt iedereen toch de cadeautjes die ze verdienen?


Isabella in Luilekkerland

Auteur : Hermien Bosman
Spelers: : 3 open
Prijs : €23,80
Tijdsduur : 15 minuten

Prinses Isabella en haar knecht Carlo zijn in Luilekkerland. Carlo vindt het maar niks, het is gevaarlijk in Luilekkerland, heeft hij gehoord. Maar ja, Isabella wilde er per se naar toe. Heerlijk hoor, al dat snoep. Maar in Luilekkerland is een heks de baas, en die tovert iedereen om die van de snoepboom eet. Ze heeft al een kikker in een bokser veranderd en ook prinses Isabella wordt omgetoverd. Carlo weet niet wat hij moet doen om te zorgen dat Isabella weer gewoon wordt. En als hij zelf ook nog omgetoverd wordt ziet het er helemaal niet best uit! Zo’n enge heks, die kun je toch niet aan? Of, misschien, met hulp van de kinderen, komt het toch nog goed???


Kikkers Kussen

Auteur : Collectief Anonymus
Spelers: : Onbeperkt aantal rollen
Prijs : €96,45
Tijdsduur : 60 minuten

Kikkers kussen is een scenario voor een "meespeel verteltheaterstuk" dat door één iemand gebracht kan worden, bijvoorbeeld de juf, en waarin de kinderen een actieve rol krijgen toebedeeld. Het verhaal is gebaseerd op het kinderboek De Kikkerkus, van Guy Didelez, waarin het sprookje van de prinses die een tot kikker betoverde prins kust danig op zijn kop wordt gezet. Hoe voelt een prins zich, die in een gouden kooi wordt grootgebracht? Is hij jaloers op de kikkers die hele dagen in de vijver spelen, ongegeneerd kwaken of een lekker tukje doen in het zonnetje? Wil hij soms kikker worden? Moet hij dan ook een kikker kussen? Het verhaal over de jonge prins Florian die koning moet worden, maar daar niks voor voelt, is tegelijk grappig en ontroerend.


Kok Gevraagd!

Auteur : Sheila Erturk-de Pauw
Spelers: : 6 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Het is kerstavond. Zwerver Bertus wil zijn vriendin Sjaantje verrassen met een lekker etentje. Hij heeft hiervoor het nodige uit de vuilniszakken gehaald. Sjaantje is hier niet blij mee. Ze wil ook wel eens met Kerst in een warm huis zitten, dat mooi is versierd en lekker eten. Maar dat zit er bij Bertus niet in, want Bertus is te lui om te werken. Dan valt zijn oog op een advertentie en Bertus krijgt een geweldig idee. Bertus is niet de enige die lui is. Bij de Kerstman thuis loopt namelijk ook niet alles zoals het moet. De Kerstman hangt de hele dag in de bank, kijkt t.v. en eet chips. De rendieren zijn het beu. De chips wordt afgepakt en er wordt voortaan gezond gegeten. Er moet een kok komen die gezond en verantwoord kookt. En je raadt natuurlijk al wie die kok zal zijn! Hoe zal dat aflopen?


Koning Hoepelstoep en de verdwenen troon

Auteur : Peter Damen
Spelers: : 2 open
Prijs : €14,95
Tijdsduur : 15 minuten

Lakei Wannes heeft zich verslapen en haast zich naar de slaapkamer van koning Hoepelstoep. Echter hij kan hem niet vinden!!! Koning Hoepelstoep is lakei Wannes aan het zoeken. Dan komt Wannes koningin Hoepelstoep tegen en ze vraagt waar de koning is want ze wil met hem gaan winkelen. Eindelijk ontmoeten de koning en Wannes elkaar maar dan blijkt dat de koning helemaal niet wil gaan winkelen!! Tot overmaat van ramp komen ze erachter dat de Koninklijke troon weg is!! Gelukkig weet de koningin de oplossing maar of iedereen daar zo blij mee is??


Op zoek naar miracula

Auteur : Hermien Bosman
Spelers: : 3 open
Prijs : €23,80
Tijdsduur : 30 minuten

Katja en haar vriendje Diego zijn in het Wonderwoud op zoek naar het plantje miracula. Diego heeft dat plantje nodig, want hij is gestoken door een vechtmug en nu heeft hij aanvallen van zinloos geweld. De miracula kan hem daarvan afhelpen. In het Wonderwoud woont P.Lumeau. Hij is stoffeerder, legt overal stof neer om zijn familie (oom zwabber, tante stofdoek, enz.) aan werk te helpen. Maar in het Wonderwoud woont ook Engelien, die helemaal niet van stof houdt. En ook niet van kinderen die de miracula zoeken. Engelien wordt heel boos en laat P. Lumeau en Diego verdwijnen! Dat ziet er slecht uit. Misschien kan de zwerver met zijn aap helpen? En ook de kinderen?


Op zoek naar Rudolph

Auteur : Sheila Erturk-de Pauw
Spelers: : 6 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Rudolph, één van de rendieren van de kerstman is weggelopen. Hij maakte teveel fouten en de kerstman is een beetje boos op hem geworden. De kerstman vindt het heel erg en gaat hem samen met een ander rendier zoeken, maar zo makkelijk vinden ze Rudolph niet. Het is buiten koud en ze besluiten om een huis in te gaan en wat te rusten. Zo komen ze terecht in de slaapkamer van Lieselotje. Natuurlijk wordt Lieselotje wakker en hoort ze het verhaal van Rudolph. Ze gaat samen met een vriendin helpen om Rudolph te vinden. Zal het haar lukken...?


Piraten als toetje

Auteur : Wendy Wuyts
Spelers: : 5 mannen, 3 vrouwen, 8 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Na een storm stranden maar vijf piraten van een heel schip aan op het eiland Ki-Wa-Ki-We-Ki, waar ze eerst op gewelddadige manier met de inboorlingen kennismaken. Ryan, de sluwste piraat, kan zich uit hun boeien praten, maar dan beginnen de problemen pas. De inboorlingen zijn niet zomaar te vertrouwen... en voor ze het weten, worden ze geofferd aan de Verschrikkelijke. Andere complicaties komen ook in de vorm van een piratenjaagster en een mysterieuze vrouw die door de inboorlingen ook gevangen is genomen. Wat is de band van de piratenjaagster met Fernand, een piraat, en waarom denkt James, een andere piraat, de mysterieuze vrouw te kennen?


Poppenkast

Auteur : Marjon Dobbe
Spelers: : 9 open
Prijs : €96,45
Tijdsduur : 60 minuten

Het circus is opgedoekt. Twee clowns zijn achtergebleven op het circusterrein. Verder is iedereen vertrokken. Alleen de poppenkastwagen staat er nog. De clowns zijn triest. Hoe komen ze aan werk, aan eten? Plotseling komt er geluid uit de poppenkast. Hoe kan dat? De poppenspeler is toch ook al weg? Er ontstaat een spel tussen poppenkast en werkelijkheid, waarbij allerlei bekende sprookjesfiguren voorbij trekken.

Geluidsfragment: Wat een baan


Geluidsfragment: Spiegel aan de wand


Sinterklaas en de dieven

Auteur : Maarten Stevens
Spelers: : 5 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Als de twee dieven 2.012 en 2.013 zijn ontsnapt uit de gevangenis zoeken ze een plekje om voor de politie te verstoppen. Ze blijken zich verstopt te hebben op de plek waar Sinterklaas komt om cadeautjes uit te delen… De dieven bedenken dan een plan om zich als Zwarte Piet te verkleden en de zak van Sinterklaas te stelen. Als dat lukt zijn alle cadeautjes zijn voor hun alleen! Agent Snorremans probeert de dieven te vangen maar heeft niet door dat de dieven als Zwarte Piet Verkleed zijn. Lukt het de dieven om de cadeautjes te stelen? Of eindigen ze zelf in de zak van Sinterklaas op weg naar Spanje…!?


Sinterklaas en de smikkelende Smulpiet

Auteur : Maarten Stevens
Spelers: : 3 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Sinterklaas is met twee pieten op weg naar een sinterklaasfeest. Samen met de Hoofdpiet en Smulpiet gaat hij cadeautjes uitdelen en misschien moet er wel iemand in de zak mee naar Spanje…! Maar Smulpiet zit steeds maar van de pepernoten te smikkelen. Hij kan er maar niet van afblijven, zo lekker vindt hij het. Als Smulpiet er achter komt dat er een aantal chocoladeletters tussen de cadeautjes zitten maakt hij ze open en begint er van te snoepen… Zal Sinterklaas het door hebben dan Smulpiet zoveel snoept….? Krijgt Smulpiet straf…? Wat bedoelt Sinterklaas eigenlijk met: Iemand die teveel snoept krijgt zijn straf vanzelf…!?


Sjadas de struikrover

Auteur : Hermien Bosman
Spelers: : 3 open
Prijs : €23,80
Tijdsduur : 30 minuten

Diego en zijn vriendinnetje Katja zijn in een akelig bos terecht gekomen. Daar woont Sjaaltje Das (kortweg Sjadas), een struikrover die sjaals en dassen steelt, die praat tegen een schilderij met daarop zijn vader en die een meisje zonder naam gevangen houdt. Dat meisje moet de hele dag sjaals en dassen breien. Katja wil het meisje helpen. Maar hoe? Sjadas is veel te sterk. Zou Rosa, die vreemde mevrouw, iets kunnen doen? Maar Rosa heeft de moed verloren, die durft niks. Dat ziet er niet best uit!


Verliefd op een heks

Auteur : Sheila Erturk-de Pauw
Spelers: : 1 open
Prijs : €14,95
Tijdsduur : 15 minuten

Een heks is zo verdrietig. Er is namelijk nooit iemand verliefd op haar. Gelukkig vindt de heks in een van haar toverboeken een recept voor een toverdrank. Ze doet dit drankje in de koffie van Jan Klaassen en Jan Klaassen wordt op slag verliefd op de heks. Als Jan Klaassen thuis komt merkt hij dat hij helemaal niet meer verliefd is op Katrijn. Katrijn komt er achter dat jan Klaassen betoverd is door de heks. Ze moet snel op zoek naar een toverdrankje die er voor zorgt dat Jan Klaassen weer verliefd wordt op haar. Zal het haar lukken?


Waar is de ring van Sinterklaas?

Auteur : Daniël Quintens
Spelers: : 4 mannen, 2 vrouwen, 5 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Een klein schooltje, genaamd “De Horizon” heeft maar paar leerlingen, maar niettemin ze verwachten elk jaar Sinterklaas. Soms heeft hij het vergeten, andere jaren is hij te laat of komt hij maar een paar dagen later als de kinderen het niet meer verwachten. Sinterklaas heeft altijd een reden. Ligt dat nu aan de school die te klein is of ligt dat werkelijk aan Sinterklaas? Dit jaar is het weer zover, het is tijd dat Sinterklaas weer op bezoek gaat naar de scholen en dit maal heeft hij weer iets aan de hand als hij naar het schooltje “de horizon” op bezoek moet. Hij is namelijk zijn heel mooie ring kwijt... Is hij de ring verloren of is hij gestolen? De blauwe Piet en de rode Piet moeten het gaan vertellen aan de kinderen. Samen zullen ze uitzoeken wie de ring gestolen heeft of waar, volgens de rode Piet, Sinterklaas de ring gelaten heeft. Zullen ze de ring vinden...?


Wat is er aan de hand?

Auteur : Sheila Erturk-de Pauw
Spelers: : 6 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Twee van de rendieren zijn het hele kerstfeest hartstikke beu. Ze moeten heel hard werken en dan is er nog die irritante, betweterige en bazige Rudolph. De kerstman gaat met 2 rendieren naar de huisarts voor een routine onderzoek en extra vitaminepillen. De rendieren nemen echter de verkeerde deur en komen in de praktijk van de huisarts terecht in plaats van de wachtkamer. Ze krijgen daar een geweldig idee en verstoppen zich in twee schilderijen, Je ziet dat immers wel vaker, zo'n kop van een rendier aan de muur. Aan de muur halen ze allerlei streken uit. Ze verwisselen zelfs de pillen.De kerstman is daardoor anders dan anders en Rudolph ziet het helemaal niet meer zitten.


Grimms Probleem

Auteur : Lisette Leenders
Spelers: : 4 mannen, 6 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Het stuk is geschreven als wagenspel maar kan ook makkelijk als eenakter op een podium uitgevoerd worden. Spelers kunnen dan zowel vanuit de zaal als vanuit de coulissen opkomen. De spelers zijn allen sprookjesfiguren die ouder zijn geworden. Hun fantasierijk bestaan heeft plaats gemaakt voor jaloezie, nijd en problemen van alledag. Het stuk begint bij Jacob Grimm die zijn sprookjesfiguren heeft uitgenodigd om iets belangrijks met hen te bespreken. Iets wat ze niet zo leuk zullen vinden… En zo verschijnen Hans en Greet, Sneeuwwitje, Roodkapje, Wolf, Geest, Heks en Astenpoetser nietsvermoedend bij Grimms huis. Ze zien een reünie wel zitten maar na de toespraak van Grimm wordt duidelijk dat hij een andere reden heeft om hen te laten komen. Er is namelijk een groot probleem en de sprookjesfiguren moeten aan de slag met een concurrentiestrijd als gevolg. Krijgt dit sprookje uiteindelijk toch een goed einde of loopt het slecht af? Enne… is dit eigenlijk wel een sprookje?


Pirateneiland

Auteur : Marjon Dobbe
Spelers: : 6 open
Prijs : €55,75
Tijdsduur : 30 minuten

Pirateneiland is een sketch met een liedje. Dit liedje is geschikt om te worden aangeleerd aan het publiek. Bedoeld voor kinderen van de basisschoolleeftijd en te spelen door volwassenen of grote kinderen. Speelduur ruim een kwartier. Het is geschikt om te worden gebruikt bij een project over piraten, de scouting, een themafeest o.i.d.
Kapitein Blaaskaak gaat met zijn maatjes een schat zoeken die zijn opa op een eiland heeft begraven. Hij leest de schatkaart en na wat onhandig gestuntel wordt de schatkist gevonden. Er zitten oude munten in van grote waarde. Jammer alleen dat Japie, die een beetje honger begint te krijgen, wenst dat ze van chocola waren. Op het eiland woont toevallig een vrouwtje dat wensen vervult…..Toch gaan ze, na het oplossen van een raadsel, uiteindelijk met de schat naar huis.

Geluidsfragment: Het piratenlied


De Sportpiet

Auteur : Evert Roest
Spelers: : 3 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Dikke en Dunne Piet hebben heel veel zin in het Sinterklaasfeest. Sportpiet dreigt dat feestje echter te verstoren, want hij vindt Dikke Piet te dik en Dunne Piet te lui. Daar zal hij wel eens even iets aan doen! Maar daar hebben Dikke en Dunne Piet helemaal niet zo'n zin in. Trouwens, wie zegt dat de kinderen wel zo sportief zijn? Om van de papa's en mama's maar te zwijgen.... En misschien zijn Dikke en Dunne Piet wel veel sportiever dan je denkt!


Als kat en Hond

Auteur : Tjitske Cnossen
Spelers: : 5 mannen, 4 vrouwen, 2 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Een absurdistisch stuk over echtscheiding, voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. De vader en moeder van een meisje en een jongen zijn nogal verschillend. De moeder is creatief en alternatief, de vader is zakelijk en nogal conservatief. Ze hebben niet zo’n goed huwelijk. De ruzies lopen steeds hoger op. De buurvrouw die steeds langs komt om een kopje suiker te lenen krijgt alle agressie die opgebouwd wordt over zich heen letterlijk en figuurlijk. Als moeder haar zoon een kat voor zijn verjaardag geeft en vader een hond, dan is het huis te klein. Ook de kat en de hond maken ruzie. Vader te tekent slipjes op de naaktschilderijen van moeder en knipt haar lievelingsplant in stukken. Moeder knipt zijn lievelingsstropdassen doormidden en wast zijn witte lievelingspak met rode sokken zodat hij roze wordt. De kinderen bespreken de problemen met hun ouders met een vriendin terwijl ze aan het gameboyen zijn. Deze vriendin raadt hen aan om hun vader en moeder op te geven voor het televisieprogramma Gerry Hopper, waar echtparen hun grieven kunnen uiten over elkaar. Dat doen ze maar het loopt er op uit dat de ruzies nog erger worden. Bij opa en oma die wel een goeie relatie hebben, kunnen de kinderen altijd terecht voor een stukje appeltaart en goede raad.
Ze vragen of het mogelijk is om te onttrouwen. Dat ze niet meer getrouwd zijn. Dat kan volgens opa en oma wel. Het lijkt hun beter dat hun vader en moeder dat dan gaan doen. Ze leggen het hun voor. Vader en moeder en ook de hond en de kat vinden het een goed idee.
Zo gezegd zo gedaan. De onthuwelijksceremonie wordt gevierd. Het NEE woord wordt gegeven. Het onthuwelijkte paar gefeliciteerd. Vader gaat met de hond in een ander huis wonen en moeder met de kat. De kinderen gaan soms bij vader en dan weer bij moeder wonen. Iedereen is opgelucht. Geen ruzie meer en ieder kan leven en op vakantie gaan zoals hij of zij wil.


Trammelant in Grobbenland

Auteur : Tjitske Cnossen
Spelers: : 5 mannen, 6 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

In Grobbeland wonen de Grobiers, zij hebben grote oren en grote voeten en wonen in paddestoelen. De Blauwmarkers zijn de allochtonen in Grobbeland. Zij zijn elfen en zijn fijngebouwd en hebben vleugels.
Drie gezinnen wonen naast elkaar. Een alleenstaande Grobbemoeder Betsie met haar zoon Billie en haar dochter Lucy. Een Elfenfamilie met oma, Adam de vader, Atlet zijn zoon en Ammalet zijn dochter. En een Grobbefamilie vader Henkie, moeder, Minie en dochter Miepie.
De Grobben kijken nogal kritisch naar de Elfen en vinden ze maar raar. Ze hebben vreemde gewoontes en zijn niet te vertrouwen. Vooral Betsie de alleenstaande moeder moet er niets van hebben. De kinderen van alle families spelen samen en hebben geen vooroordelen zoals hun ouders.
Een tovenaar, de Safier, uit Blauwmarken hitst de Elfen op om in opstand te komen tegen de Grobben en de macht over te nemen. Hij geeft ze toverballen om naar de Grobben te gooien. Dit zijn ballen waardoor alles blauw wordt, de keur van Blauwmarken. Atlet de zoon van de Elf sluit zich bij de opstandelingen aan. Oma vindt het maar niks en kijkt het hoofdschuddend aan, ze beheerst de Grobbetaal niet maar begrijpt alles maar al te goed.
Billie de zoon van de alleenstaande moeder is verliefd op zijn elfenbuurmeisje Ammalet. En Ammalet op hem. Dit is een onmogelijke liefde want Elfen en Grobben zijn vijanden.
Ook Adam sluit zich aan bij de oproerlingen en Atlet de broer van Ammalet gooit een toverbal in de tuin van Billie. Hij raakt per ongeluk zijn zusje, zonder het te weten. Zijn zus is er ernstig aan toe en wordt door buurman Henkie naar het ziekenhuis gebracht.
Ook al is hun dochter Miepie door een toverbal geraakt, Minie vind het genoeg geweest en gaat samen met oma Elf op de opstandelingen af om een eind aan de strijd te maken. Oma weet de Safier te overtuigen dat ze moeten stoppen.
Atlet en Adam hebben spijt. Betsie mag haar buurman Elf, nu ze hem beter leert kennen, toch wel erg graag. De liefde was dichter bij dan ze dacht. Billie mag trouwen met Ammalet. Alle families vieren samen feest.


Als koningen gaan vissen

Auteur : Annemarieke van der Voort
Spelers: : 7 mannen, 6 vrouwen, 2 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Nadat het koninkrijk Valstonije voor de negende keer als laatste eindigt in het alternatieve songfestival, is de boot aan voor koning Maximiliaan. Vooral als hij eraan herinnert wordt dat verlies voor de tiende keer zal betekenen dat hij zijn koninkrijk kwijt zal raken aan koning Horatio van Nachtegalia. De twee koningen hebben ooit tijdens het vissen (waar nogal wat jenever bij kwam kijken) een weddenschap afgesloten. Koning Max had zo’n vertrouwen in de grote ster van Valstonije, Arcmo Barsoto, (een talentloze blaaskaak die elk jaar het land vertegenwoordigt) dat hij durfde te wedden dat er een dag kwam dat Valstonije niet als laatste zou eindigen. Mochten ze toch 10 jaar lang de laatste zijn, dan zou Max zijn koninkrijk aan Horatio overdragen.
Na een ruzie met de zijn vrouw, die over de weddenschap heeft gehoord, geeft Max zijn kroon aan de koningin, op wiens schouders daardoor de oplossing van het probleem terecht komt. Hoe krijgt ze het voor elkaar om Valstonije tijdens het volgende festival NIET te laten verliezen?

NB: In dit toneelstuk zijn liedjes verwerkt waarvoor karaokeversies van verschillende bestaande liedjes gebruikt worden. Indien men de liedjes wil gebruiken in de voorstelling is het verstandig zelf de karaokeversies te downloaden vanaf diverse sites op het internet. Dit stuk is niet bedoeld als musical.


De huilende spiegel

Auteur : Annemarieke van der Voort
Spelers: : 3 vrouwen, 6 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Het is een jaar na de bruiloft van Sneeuwwitje en de prins. De boze koningin leeft nog maar woont als kluizenaar in haar kasteel samen met een troep raven. Niemand komt er op bezoek. Er wordt niet opgeruimd of schoon gemaakt. De koningin is een slecht-gehumeurd persoon die geen gezelligheid of vrolijkheid tolereert.
De Spiegel ligt nog steeds in scherven op de grond waar de koningin hem kapot heeft gegooid in haar woede om de opmerkingen van de Spiegel dat niet zij, maar Sneeuwwitje de mooiste is in het land.
Ondertussen is Sneeuwwitje in verwachting. Ze is zo blij dat ze om iets aardigs te doen een troep schoonmakers en de hofnar naar het kasteel van de koningin stuurt om haar op te vrolijken en de boel op te knappen.
De koningin vrezend, blijft de nar uit haar buurt en lijmt om toch iets te doen te hebben de spiegel weer in elkaar, waarna blijkt dat de spiegel nog steeds kan praten. Zodra ze het bezoek ontdekt, jaagt de woedende koningin de bezoekers weg. Op het ontdekken van de Spiegel, realiseerd de koningin zich dat Sneeuwwitje niet meer de mooiste kan zijn, met dikke buik en andere zwangerschaps bijkomstigheden, dus vraagt ze de Spiegel wie de mooiste is...


Geestig en Schattig

Auteur : Marjoleine Glerum
Spelers: : Minimaal 15 spelers
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Met een makelaarskantoor gaat het niet goed, al een hele tijd niet.
De 2 heren hebben wel elk een eigen assistente, maar slechts één huis in de verkoop: Huize Moeraszicht, een oude vervallen villa, waar het volgens de buschauffeur ook nog spookt. Áls ze een afspraak met klanten hebben, moeten ze daar per bus heen. De BMW, de vakantie naar Parijs; het blijven voorlopig nog dromen…
De makelaars proberen tenslotte -uit pure wanhoop- de spoken in hun verkooppraktijken te betrekken. Dat lijkt eerst niet zo’n succes, maar in een oud huis kunnen nog wel eens vreemde zaken aan het licht komen!
Zoals het hoort, loopt ook dit toneelstuk natuurlijk onverwachts goed af!


Assepoester

Auteur : Rob Maayen
Spelers: : 1 jongen, 3 meisjes, 2 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Deze sketch is een bewerking van het traditionele sprookje Assepoester. Ook hier spelen uiteraard de bekende figuren hun rol:de lieve Assepoester , haar twee gemene en oerlelijke zusjes, de goede maar onhandige fee en een smachtende vrijgezelle prins. Een waardige verteller zorgt voor de rode draad in het verhaal. Deze bewerking kent ook een happy end, behalve voor de lelijke zusjes…Ze komen op een nare manier aan hun (welverdiende) einde. Tot zover geen nieuws…
Het afwijkende van deze bewerking zit hem echter in de wijze van presentatie. De spelers zijn namelijk alleen zichtbaar voor het publiek als ze hun tekst zeggen. Deze voortdurende wisselingen geven voor het publiek zowel een verrassend als komisch effect.
De voorstelling is met zes spelers en minimale middelen te realiseren. Uitstekend geschikt voor korte presentaties in vereniging of op school. Succes is verzekerd !


Op pad naar Sterrenstad

Auteur : Stasia Cramer
Spelers: : 1 vrouw, 1 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Sterrenstad is de plaats waar je dromen écht uitkomen. Daarom willen de Clown en de Pony er ontzettend graag wonen. De Clown zou het allerliefst een echte NAAM hebben. De Pony droomt ervan de beroemdste pony van de wereld te zijn, beroemder nog dan Black Beauty!
Ze komen op auditie bij de veeleisende diva, die in de afgelopen weken niet minder dan 84 'wannabe' sterren naar huis heeft gestuurd wegens gebrek aan talent én sterallures. Inmiddels zit Sterrenstad te springen om nieuwe sterren.
Gaan de audities van de Clown en de Pony daarom wél lukken?


Ik wou dat ik jou was

Auteur : Ellen Dros
Spelers: : 3 jongens, 2 meisjes, 2 mannen, 2 vrouwen, 1 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Het stuk speelt zich af op een camping en een visser verteld het verhaal:
De familie Kraak heeft een grote bungalowtent waar ze met het hele gezin altijd iedere vakantie een paar weken verblijven. In de loop der jaren is er ook nog een klein tentje bijgekomen. (want kleintjes worden groot)
Tegenover de bungalowtent staat een grote luxe stacaravan die door de eigenaar wordt verhuurd. Op een dag zien de kinderen van Kraak een jongetje uit de caravan komen. De caravan is dus weer eens verhuurd. “Leuk vriendje misschien” denken ze. Het jongetje heeft alles wat zijn hartje begeert, maar krijgt niet veel aandacht van zijn werkende ouders. Dat is in het gezin van Kraak heel anders. Op een dag komen ze op het idee om te ruilen van leven en dan…


Jozef

Auteur : Jolanda Kwakernaak
Spelers: : Minimaal 13 spelers
Prijs : €19,95
Tijdsduur : 15 minuten

Jozef krijgt van zijn vader een prachtige nieuwe mantel. Alweer wordt hij voorgetrokken! De broers zijn jaloers op Jozef die de raarste dromen droomt. Als Jozef een keer op het land eten komt brengen duwen ze hem in een put. Ze zetten hem te koop op Woestijnplaats.nl en binnen twee uur is hij verkocht! De broers smeren bloed op de mooie jas en zeggen tegen hun vader dat hij door een wild dier is verscheurd. Jacob is heel erg verdrietig. Maar God heeft een plan met Jozef en er gebeuren wonderbaarlijke dingen. Zouden zijn dromen uitkomen?


Floep!

Auteur : Ilona Engelsma
Spelers: : 3 mannen, 2 vrouwen, 7 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

In een drollig verhaal, staat de jongen Thijs centraal. Hij doet iets doms en maakt iets stuk, hij besluit het zelf op te lossen, hierbij zijn wens om uitvinder te worden, niet uit te stellen tot hij van school komt.
In de wereld van Thijs (en al zijn andere tijdgenoten) is er 1 ding dat echt niet mag. Iets, dus wat dan ook, stuk maken...!
Thijs komt thuis en sluipt een naar binnen. Hij voelt zicht schuldig omdat hij iets heeft stukgemaakt. Hij is namelijk in een hondenfloep gestapt, die vervolgens helemaal geplet werd onder zijn rechterschoen...

Hoe dit verder afloopt...!?


Het spookt op Ravenstein

Auteur : Rob Maayen
Spelers: : Minimaal 10 spelers
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Bella Van Ravenstein en haar man Koos de Hoop runnen een hotel in het stamslot Ravenstein. De zaken gaan echter slecht: er komen te weinig gasten en er zijn veel onbetaalde rekeningen. Twee snode projectontwikkelaars, Willemijn Woeker en Simon Schraper, willen het kasteel en de landerijen graag overnemen om hun grootse plannen te realiseren. Ze worden echter resoluut de deur gewezen en zinnen op wraak. De komst van neefje Dirk van Ravenstein zorgt voor een prettige afwisseling.
in de nacht dwalen in het slot steevast twee spoken rond: de geest van de verdrietige gravin Annabella en de wrede Spaanse officier Don Fernando Alatriste (bijgenaamd Don Diablo).
Op een dag nemen de excentrieke gasten Dorothea en Roderick Van Duitenbergh hun intrek in het hotel. Mevrouw Van Duitenbergh laat haar kostbare diamanten halssnoer opbergen in de kluis.
Als het nacht is breken Willemijn en Simon in om de boel flink te saboteren. Ze stelen het halssnoer, maar worden betrapt door Don Fernando. Er volgt een wilde strijd om het sieraad in bezit te krijgen. Ook Dorothea en Roderick mengen zich later onverwacht in het gevecht. Het blijft tot het laatste moment spannend wie het dure halssnoer zal veroveren.
Als de rust is weergekeerd ontmoet Dirkje gravin Annabella. Als blijk van vertrouwen geeft ze hem een raadselachtige aanwijzing om de verdwenen zegelring en het verloren familiefortuin op te sporen. Dirkje slaagt er de volgende ochtend in om de zegelring én de schat te vinden. De financiële zorgen van de familie Van Ravenstein zijn daarmee voorgoed voorbij. Ook de geesten vinden eindelijk hun rust.

“Het spookt op Ravenstein” is een stuk vol actie, spanning en humor. Er is ook de nodige ruimte voor eigen inbreng. Zowel geschikt voor oudere kinderen om te spelen als door volwassenen voor kinderen op te voeren.


Assepoester en zusters

Auteur : Louis Contryn
Spelers: : 2 mannen, 5 vrouwen, 1 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Een rijke man verliest zijn vrouw en trouwt met een andere. De man heeft een dochter en zijn tweede vrouw heeft er twee. Als de man de voortdurende ruzie thuis beu is gaat hij op reis. Zijn dochter wordt door haar twee stiefzusters als meid behandeld. Wanneer de koning alle meisjes van zijn land uitnodigt mag zij niet meegaan naar het kasteel. Ze is zeer droevig maar haar tante, die een fee is, komt haar helpen. Ze krijgt en prachtige japon en een schitterende koets met dienaars om haar te voeren. Ze is de opvallendste verschijning in het kasteel en de prins danst de hele tijd met haar. De stiefzusters en de moeder zijn zeer jaloers. Om twaalf uur precies vervalt de toverkracht en Assepoester moet vlug weglopen. In haar haast verliest ze een glazen schoentje. Dit is het enige dat van haar overblijft en de prins wil haar terug vinden om met haar te trouwen. De pogingen van de stiefzusters om het schoentje aan te trekken mislukken maar bij haar zit het vanzelfsprekend als gegoten. Een happy end ligt voor de hand.


Dag juf/meester

Auteur : Ron Jansen
Spelers: : 7 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Dag juf/meester is geschreven om het afscheid van een collega in een leuk jasje te steken. Het is een raamtoneelstuk, waarbinnen alle groepen hun eigen invulling kunnen geven. Het toneelstuk is dus een omlijsting.
Het stuk komt het best tot zijn recht als het door leerkrachten gespeeld wordt, maar het kan ook door kinderen worden opgevoerd. Het telt zes uitgeschreven rollen, maar er kunnen makkelijk figurantenrollen aan worden toegevoegd. Ook zijn sommige rollen nog wel te splitsen. Daarnaast kan de rol van vertrekkende leerkracht gespeeld worden door een collega/kind, maar leuker is dat hij/zij zijn/haar eigen rol moet spelen. Uiteraard wordt hij/zij er ter plekke pas mee geconfronteerd. De tekst wordt hem/haar dan met kaartjes aangeleverd.

Als afsluiting kan de echte afscheidsspeech aan het stuk worden toegevoegd, maar ook kan, of daarvoor of daarna, met de hele school een afscheidslied op een bekende melodie worden gezongen. Er is daarin voorzien. Het lied is makkelijk aan te passen aan actuele, toepasselijke zaken, die goed bij de vertrekkende collega passen.Dag juf/meester begint in de personeelskamer van de school. Collega’s komen ’s morgens binnen, pakken koffie en babbelen wat. Dan komt men tot de ontdekking dat men het afscheid van de vertrekkende collega is vergeten. Paniek alom, maar uiteraard komt alles goed.


Babbelut, 3 poppenspelen

Auteur : Louis Contryn
Spelers: : 1 open
Prijs : €23,80
Tijdsduur : 15 minuten

Drie vrolijke poppenspellen met de eigenwijze Babbelut in de hoofdrol. Babbelut maakt vanalles mee met het hondje Tafelpoot en zijn vriendje Kriekenpitje.


Tijl Uilespiegel tovert

Auteur : Louis Contryn
Spelers: : Minimaal 11 spelers
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Tijl Uilenspiegel is de gezellige durfal die graag veel eet en drinkt en zo weinig mogelijk werkt zoals al de hoofdfiguren in de volkse verhalen. Toevallig belandt hij in de woning van tovenaar Ferdinand die hem als taak geeft hem te vertegenwoordigen bij de koning die een feest geeft en daar tovertrucs verwacht. De tovenaar geeft Tijl Uilenspiegel zijn toverstok mee. Onderweg naar het kasteel ontmoet Tijl de rovers Boss en Désidéré. En daarmee is het avontuur begon-nen. Als de rovers de prinses ontvoeren en losgeld eisen draagt de koning Tijl op om haar te verlossen. Tijl slaagt daarin met list en geweld.

Tijl Uilenspiegel is een personage uit de Nederlands-Duitse folklore. Volgens de sage was Ui-lenspiegel een deugniet die vrij als een vogel in de zestiende eeuw door de Nederlanden en Duitsland trok en iedereen voor de gek hield met zijn streken. De roman van De Coster wil dat Uilenspiegel geboren is in Damme. Hij maakte van Tijl Uilenspiegel een verzetstrijder. De oor-spronkelijke sage vertelt dat Tijl in 1350 in het Duitse Mölln is gestorven. Hier kan zelfs een graf worden bezocht dat wordt toegeschreven aan Tijl.


Mazzel

Auteur : Ellen Dros
Spelers: : 4 jongens, 7 meisjes
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

De zusjes Julia en Zoe wonen bij hun moeder. Een paar jaar geleden is hun vader overleden, maar ze hebben de draad weer goed opgepakt. Als ze op een avond samen naar huis fietsen vinden ze een klein hondje. Ze nemen het mee naar huis in de hoop dat ze hem mogen houden, maar ondanks dat hun moeder ook stapelgek op dieren is, geeft ze haar dochters toch de opdracht om briefjes op te gaan hangen. Ruim een week lang horen ze niets en het hondje dat zij “Mazzel” hebben genoemd hoort al helemaal bij het gezin. Dan opeens staat zijn baasje voor de deur en vanaf dat moment verandert hun hele leven.

Ook geschikt als kerstspel met een happy end!


Ruth (en Naomi) voor de onderbouw

Auteur : Jolanda Kwakernaak
Spelers: : Minimaal 10 spelers
Prijs : €19,95
Tijdsduur : 15 minuten


Verhaal gebaseerd op het Bijbelboek Ruth.
Er is hongersnood in Juda en het gezin van Elimelech en Naomi vertrekt naar Moab om daar een bed en breakfast te openen. Dit korte toneelstuk heeft humoristische accenten en is voor jong en oud leuk om te spelen en om naar te kijken. Er kan een beamer gebruikt worden waarop foto’s van achtergronden geprojecteerd worden zodat er weinig decor nodig is.

Het verhaal:

Naomi vertrekt uit Bethlehem wegens hongersnood met man en kinderen naar buurland Moab waar ze een nieuw bestaan op bouwen. Als haar man Elimelech en beide, ondertussen getrouwde, zonen Machlon en Chiljon sterven, reist verbitterde Naomi terug naar haar eigen land. Schoondochter Ruth gaat mee en helpt haar waar ze kan. Naomi verzint een slimme manier om haar knappe schoondochter te koppelen aan een familielid van haar man. Deze man heet Boaz en is heel rijk. Gaat het haar lukken?


Ruth (en Naomi) voor de bovenbouw

Auteur : Jolanda Kwakernaak
Spelers: : Minimaal 12 spelers
Prijs : €19,95
Tijdsduur : 15 minuten


Verhaal gebaseerd op het Bijbelboek Ruth.
Er is hongersnood in Juda en het gezin van Elimelech en Naomi vertrekt naar Moab om daar een bed en breakfast te openen. Het t.v. programma IK VERTREK volgt hun belevenissen. Dit korte toneelstuk heeft humoristische accenten en is voor jong en oud leuk om te spelen en om naar te kijken. Er wordt een beamer gebruikt waarop foto’s van achtergronden geprojecteerd worden zodat er weinig decor nodig is.

Het verhaal:

Naomi vertrekt uit Bethlehem wegens hongersnood met man en kinderen naar buurland Moab waar ze een nieuw bestaan op bouwen. Als haar man Elimelech en beide, ondertussen getrouwde zonen Machlon en Chiljon sterven, reist verbitterde Naomi terug naar haar eigen land. Schoondochter Ruth is knap en lief. Ze wil Naomi niet alleen laten en werkt hard om eten te verdienen. Binnen korte tijd verovert buitenlandse Ruth de harten van de mensen in Bethlehem met haar vriendelijkheid. Vervolgens verzint Naomi een slimme manier om haar knappe schoondochter te koppelen aan een familielid van haar man. Deze man heet Boaz en is rijk. Gaat het haar lukken?


Een spel voor de Maharadja

Auteur : Rob Maayen
Spelers: : 4 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 30 minuten

Het toneelstuk is gebaseerd op de legendes omtrent het ontstaan van het schaakspel. Maharadja Shirham heerst over de Indiase staat Rajasthan. Hij is niet geliefd bij zijn personeel en onderdanen. Ze maken zich zorgen over zijn wispelturige karakter, zijn liefde voor oorlog voeren en zijn enorme rijkdom. Het grootste probleem is echter dat werkelijk niets de maharadja kan boeien. Door die verveling moeten vooral zijn trouwe kamerheer en zijn lijfwacht het vaak ontgelden. De kamerheer wordt zelfs in de gevangenis gesmeten.
Op een dag bezoekt de wijze monnik Sissa het paleis. Hij belooft iets te verzinnen waarmee de maharadja zich voorgoed zal kunnen vermaken. Na de afgesproken periode komt hij terug met een spannend krijgsspel: het schaakspel. Shirham zal voortaan al zijn talenten moeten benutten om te winnen. De maharadja is zo enthousiast dat hij Sissa rijkelijk wil belonen. De monnik mag alles vragen wat hij wenst. Die belofte zorgt nog voor een leerzame verrassing…
Een spel voor de maharadja is een stuk met de nodige actie, spanning en humor. Er zit ook een positieve wending in: de maharadja wordt door de uitleg over het schaakspel een aangenamer mens en een betere heerser over Rajasthan.

Het stuk is te realiseren in één decor met een minimale bezetting van 4 spelers. Het aantal spelers kan echter naar eigen inzicht flink worden uitgebreid. Hiervoor kunnen zelfstandige acts worden ingepast op het gebied van dansen, goochelen, acrobatiek etc. Hierdoor is het ook zeker geschikt voor bovenbouwklassen van 20 of meer spelers.


De verloren kerstschat

Auteur : Annemarie Pape Kooiker mmv Jolanda Kwakernaak
Spelers: : 14 open
Prijs : €79,50
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

In zaal 7 van het sprookjesmuseum ‘Madam HoeZo’ staat één sprookje waarvan niemand het verhaal nog kent; ‘Jozef, Maria en de drie wijzen’.
De sprookjesfiguren zijn onrustig. Assepoester is haar prins kwijt, Maria draagt een glazen muiltje, de drie wijzen zoeken naar hun kerstschatten. Boeven krijgen hier lucht van en beginnen ook een zoektocht.
Een tweeling wil de mythe van ‘de verloren schat van Kerst’ ontrafelen voor een spreekbeurt en krijgen daarbij hulp uit onverwachte hoek.

Een vrolijk toneelstuk waar sprookjesfiguren tot leven komen en gezocht wordt naar de echte schat van Kerst.


Iedereen heeft talent

Auteur : Ron Jansen
Spelers: : 23 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Iedereen heeft talent is een alternatief voor de afscheidsmusical. Maar het is echter ook prima te spelen bij andere gelegenheden. Het is een raamtoneelstuk, waarbinnen de kinderen of de leerkrachten zelf nog ruimte hebben om voor een eigen invulling te zorgen.

Het stuk speelt op de set van een succesvol televisieprogramma. Talentenjachten zijn enorm populair en ook het programma Iedereen heeft talent deelt mee in het succes. We volgen de hectische momenten vlak voor de uitzending, wanneer nog allerlei kleine probleempjes moeten worden opgelost. Iedereen is gespannen, zoals het hoort, maar dat slaat om in paniek als blijkt dat twee kandidaten hetzelfde nummer willen doen.

Uiteraard moet de show wel doorgaan. Met fantastische optredens en met kritisch, afkrakende, opbouwende en humoristische oordelen van de deskundige jury. En er bloeit ook nog wat moois op in de studio. Natuurlijk komt alles op het eind toch nog goed. Zoals het hoort.

Het stuk kenmerkt zich door korte bondige dialogen met veel humor. Het heeft 23 uitgeschreven rollen, maar kan door het samenvoegen van bepaalde personages kan het ook met 16 kinderen gespeeld worden.

Iedereen heeft talent speelt zich af in een studio. Decorwisselingen hoeven er niet te zijn.


Oma's aan de macht

Auteur : Rob Maayen
Spelers: : 3 mannen, 5 vrouwen
Prijs : €63,60
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Meestal zijn oma’s lief en zijn ze dol op hun kleinkinderen. Maar deze oma’s wil je liever niet tegenkomen: Pandora Helleveeg, Secretia Eigenheimer en Kenau Naarling. Ze zijn intens gemeen, ze haten de hele wereld en hebben een hartgrondige hekel aan (klein)kinderen.

Het drietal wil een landelijke (misschien wel wereldwijde) opstand van oma’s organiseren om de macht over te nemen. Om aan het benodigde geld te komen bedenken ze een sluw plan. Ze willen Pandora’s kleinzoon Junior Duimkruid ontvoeren. Zijn ouders zijn erg rijk en hebben eigenlijk nooit veel tijd voor hun zoon. Junior is dus een gemakkelijke prooi en kan een flink losgeld opleveren.
De ontvoering slaagt helemaal volgens plan. Even dreigt de plotselinge komst van de pasbenoemde kinderjuffrouw Dora Dartel roet in het eten te strooien. Hoewel het door de ontvoerders nadrukkelijk is verboden, roepen mijnheer en mevrouw Duimkruid toch de hulp in van inspecteur Van Balen.
Zal deze wat excentrieke speurder erin slagen het boosaardige drietal te ontmaskeren? Kan hij de oma-opstand nog tijdig een halt toe te roepen? Komt Junior weer veilig terug? En welke verrassende rol speelt de kinderjuffrouw Dora Dartel?

“Oma’s aan de macht?” is een stuk voor kinderen in de basisschoolleeftijd met veel actie. Er kan flink gegriezeld, maar ook veel gelachen worden!
Het is met een bezetting van minimaal 8 spelers en in een eenvoudig huiskamerdecor te realiseren.


Veruschka en de vier jaargetijden

Auteur : Rob Maayen
Spelers: : 5 jongens, 3 meisjes, 8 open
Prijs : €23,80
Tijdsduur : 30 minuten

Veruschka is een lief en beeldschoon meisje. Ze woont bij haar luie stiefzusje Draca en haar valse stiefmoeder Marenka. Beiden haten haar vreselijk. Veruschka moet hard werken en wordt slecht behandeld.

Als het hartje winter is bedenken Draca en haar moeder een gemeen plan om voorgoed van haar af te komen. Veruschka krijgt de opdracht om viooltjes te zoeken. Tijdens haar wanhopige zoektocht komt ze terecht bij vier mannen rondom een kampvuur: de vier jaargetijden.

Koning Winter heeft medelijden met het arme meisje. Op zijn bevel wordt het even lente en kan Veruschka haar viooltjes verzamelen. Na deze tegenvaller zinnen Draca en Marenka op wraak. Ze sturen Veruschka de bergen in om aardbeien te plukken. Opnieuw wordt ze geholpen door koning Winter die even de zomer toelaat om aardbeien te kunnen plukken.
Het boze tweetal bedenkt nog een onmogelijke opdracht: Veruschka moet terugkomen met verse appels. Weer helpt koning Winter door kortstondig de herfst te laten aanbreken. Helaas krijgt ze maar 2 appels te pakken. Haar stiefzusje en haar stiefmoeder zijn niet tevreden en besluiten zelf naar meer appels te gaan zoeken.
Ook zij komen bij koning Winter. Ze gedragen zich echter heel onbeleefd. Koning Winter ontsteekt in grote woede. In een verschrikkelijke sneeuwstorm verdwijnt het boze tweetal spoorloos.

Het sprookje is met 8 spelers en zeer eenvoudige middelen te realiseren. De spelers zitten bij de opvoering achter een doek, tafel of kast. Ze komen om beurten tevoorschijn als een soort levensgrote poppen. Het verhaal wordt gepresenteerd door de verteller Marek.

Tijdsduur: 20-30 minuten


De drie prinsen

Auteur : Rob Maayen
Spelers: : 7 mannen, 1 vrouw
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Koning Ewout heeft jarenlang met veel wijsheid het land geregeerd. Nu is hij moe en wil hij zijn zware taak neerleggen. Gelukkig heeft hij 3 flinke zonen: Julius, Pepijn en Benjamin. Maar wie is de beste opvolger?

Om die keuze te maken krijgen de prinsen een opdracht. Ze moeten het antwoord vinden op de vraag: Wat heeft ons koninkrijk het meeste nodig? Wie met het beste antwoord terugkeert, zal de nieuwe koning worden. De prinsen krijgen 3 maanden tijd voor hun zoektocht.

Prins Julius denkt het antwoord te vinden bij generaal Bulderbast. Die leert hem de kneepjes van de krijgskunst. Julius droomt van grote legers, goede wapens en overwinningen.

Prins Pepijn raakt in de ban de vrek Gerrit Graaier. Die heeft maar één doel in zijn leven: zo snel mogelijk heel erg rijk worden. Daarvoor is alles toegestaan: liegen, bedriegen, sjacheren enz. De prins leert deze trucjes ook en ziet zijn vermogen groeien.

Prins Benjamin ontmoet de wijze vrouw Aline. Juist omdat ze blind is heeft ze een heel bijzondere kijk op de wereld. In alle rust geniet de prins van het mooie in de mensen en de natuur.

Als de prinsen terugkeren en hun ervaringen vertellen, kiest koning Ewout tenslotte voor een opvolger met een hart.

Het stuk is met een kleine rolbezetting en heel eenvoudige rekwisieten te realiseren. Omdat waarden en normen het centrale thema vormen, kan het spel ook als onderdeel van lessen levensbeschouwing worden gebruikt.

Tijdsduur: 30-45 minuten.


Fijn op een eiland?

Auteur : Marjoleine Glerum
Spelers: : 2 jongens, 4 meisjes, 9 vrouwen, 15 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Een gezin van deze tijd; druk, ouders veel aan het werk, mondige kinderen die ook véél bezigheden hebben. De vakantie is dan ook erg belangrijk en er wordt een dure cruise gemaakt.
Vader vindt het allemaal maar niets. Hij wordt door de rest van het gezin rondgecommandeerd en mist natuur en avontuur. Als het schip langs een onbewoond eiland vaart, neemt hij een snelle beslissing. Hij gaat naar het eiland en zal daar de rest van de vakantie genieten van welverdiende rust en stilte.
Maar gaat dat ook echt zo? Is zo’n eiland nou echt zo fijn? Vader gaat het meemaken…

Een grappig toneelstuk (voor ongeveer 20 kinderen uit groep 3/4/5/6), met veel humor, een happy end en bijzondere liedjes.

De liedjes zijn speciaal geschreven voor dit stuk. Na de bestelling van het script, sturen wij de CD met de muziek op naar het opgegeven adres.


Zie ginds comes the steamer

Auteur : Ron Jansen
Spelers: : 12 open
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Zie ginds comes the steamer is een kort tweetalig toneelstukje voor de Sinterklaasviering. Het is met name bedoeld voor scholen die wat meer met Engels (willen) doen. Echter, ook voor kinderen die die taal nog niet zo machtig zijn, zal het volgen van het stuk geen enkel probleem opleveren.

Op de kade van … (de stad waar de Sint op de landelijke tv dat jaar aankomt, of de eigen woonplaats) staan kinderen op de Sint te wachten. De presentatrice in de studio en de verslaggever ter plekke spreken met elkaar en met de kinderen over de komst van de Sint. Vol verwachting klopt hun hart. Dan krijgen ze bericht dat ook in Engeland kinderen op de Sint staan te wachten. Dat kan toch niet? Of wel soms? Er ontstaat een schakelprogramma tussen Nederland en Engeland, dat eindigt met een gezamenlijk gezongen Sinterklaaslied.
En uiteraard wordt ook het raadsel van de aankomst van Sint opgelost.

Het stuk kan gespeeld worden zonder verdere aankleding en zonder decorwisselingen. Maar uiteraard kan iedereen het vormgeven naar eigen inzicht. Het kan gespeeld worden met minimaal 12 kinderen. Door de rollen anders in te delen kan het ook makkelijk met een hele grote klas gespeeld worden. Het stuk is uitgeschreven voor 23 rollen, maar zoals gezegd, dat aantal is eenvoudig te beperken of uit te breiden.


Dokter Pancreas en de Elfenschat

Auteur : Rob Maayen
Spelers: : 12 mannen, 4 vrouwen, 3 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

De bevolking van een middeleeuwse stadje gaat gebukt onder de tirannie van de schout en zijn valse handlangers.
Op een dag verschijnt de zonderlinge heelmeester Pancreas met zijn helpers Manus en Kobus. Door enkele wonderbaarlijke genezingen weten zij het vertrouwen van het volk te winnen. De stadsbewoners roepen hun hulp in om de schout en zijn handlangers te verdrijven. Pancreas en zijn helpers worden echter vroegtijdig gearresteerd en in een schijnproces ter dood veroordeeld.

De heelmeester weet de hebzuchtige schout echter op andere gedachten te brengen door hem te vertellen over een geheimzinnige elfenschat. Hij bezit een oude kaart die naar deze schat leidt. Zij krijgen toestemming om te gaan zoeken, maar Kobus moet als gijzelaar achterblijven. Hij zal worden onthoofd als zijn vrienden niet op tijd terug zijn met de schat.
Na een lange reis komen ze aan in het Elfenwoud. Daar redden Pancreas en Manus het leven van de elfenprinses Iris. Als dank mogen zij van elfenprins Vadomir proberen de schat in hun bezit te krijgen. Daarvoor moeten ze echter verschillende raadsels oplossen. Tenslotte ontdekken ze het geheim van de Elfenschat: het is een kistje met magische krachten.

Zullen zij nog op tijd terug zijn om met behulp van magische kistje Kobus te redden? En kunnen ze de schout en zijn handlangers een lesje te leren?

Dokter Pancreas en de Elfenschat is een stuk vol avontuur en humor. Het is geschikt voor grotere gezelschappen van volwassenen of bovenbouwgroepen van de basisschool. Het stuk leent zich ook prima voor een samenspel van volwassenen én kinderen. Het biedt tevens volop mogelijkheden voor eigen inbreng en/of uitbreiding van het aantal rollen.


Er was geen hond

Auteur : Patty van Amsterdam
Spelers: : 1 man, 6 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 45 minuten

Mieke en Kim zijn een tweeling. Zij zijn bijna jarig en willen het allerliefste een hond voor hun verjaardag hebben. Echter zorgt de nieuwe vriendin van hun vader er voor dat dit niet gebeurt.
Mieke en Kim doen er alles aan om hun zin te krijgen en hun stiefmoeder weg te krijgen. Ze gaan zelf op zoek naar een nieuwe vriendin voor hun vader die wel leuk is en van honden houdt.

De tweeling kan ook gespeeld worden door 2 meisjes ipv 2 vrouwen.


Spokenspektakel

Auteur : Rob Maayen
Spelers: : 2 mannen, 1 vrouw, 6 open
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Het Schotse kasteel Duntulm wordt al eeuwen bewoond door 3 geesten van de clan MacDonald. We maken kennis met de kasteelheer en oorlogsheld Fergus, zijn mooie enigszins zwoele vrouw Morgana en hun zachtaardige zoon Duncan.

Het kasteel verkeert in verre staat van verval. Daarom wil de familie het verkopen. De louche projectontwikkelaar Van Zwendel wil het graag voor een zacht prijs in zijn bezit krijgen. Hij is van plan grote stukken van het kasteel te laten slopen en er peperdure appartementen te bouwen.
Samen met de onbetrouwbare familieadvocaat Hamersteen gooit hij het op een akkoordje en wordt hij de nieuwe eigenaar. Het slopersduo Pieter Plof en Kees Kraak krijgen de opdracht om delen van het kasteel op te blazen.

De spoken komen in opstand en na een spannende strijd weten ze de slopers te verjagen. Van Zwendel zint echter op wraak en huurt deskundige spokenjagers in om de geesten uit te roeien: Karel en Arie van der Geest.
Zullen de MacDonalds ook dit gevaar af kunnen wenden?...Kan kasteel Duntulm nog worden gered ?...

Spokenspektakel is een spannend toneelstuk voor kinderen in de basisschoolleeftijd met de nodige humor. Het kan door volwassenen voor kinderen worden opgevoerd of door oudere kinderen zélf worden gespeeld (bijvoorbeeld bovenbouwgroepen van het basisonderwijs). Er is een kleine bezetting nodig (7 tot 9 personen). Het biedt ook mogelijkheden voor grotere groepen door naar inzicht enkele dansacts in te passen


De grote pietenquiz

Auteur : Evert Roest
Spelers: : 3 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Grote Piet verheugt zich erg op het komende Sinterklaasfeest. Er zijn zowaar eens een keer geen problemen, dus niets kan een geweldig mooi Sinterklaasfeest nog in de weg staan.
Al gauw krijgt hij echter te maken met een paar ruziënde Pieten. Want wie is er nou de slimste van de twee? Grote Piet denkt dit op te lossen door een heuse Pietenquiz te organiseren.
De kinderen zijn er nou toch al, dus hebben we gelijk publiek. Maar of de gemoederen daarmee nou een beetje tot bedaren worden gebracht.....?


Linkpartners