Kerstverlichting

Auteur : Marja van Staalduinen
Spelers: : 1 man, 3 vrouwen, 3 open
Prijs : €96,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

Irene zit een straf uit voor beursfraude. Zij is verbitterd door hetgeen zij heeft meegemaakt en heeft nauwelijks berouw van haar daden. Haar dochter en schoonzoon zijn ongewild mede slachtoffer van haar misstap. Moeder en dochter hebben een moeizame onderlinge relatie, die gedurende het stuk de goede kant op draait. Irene krijgt te maken met het fenomeen celdeling. Zij zal haar cel moeten delen met een bolletjesslikster. Dit zorgt voor heel wat spanning maar ook humor. De gevangenisbewaarder en de gevangenispredikant slepen Irene er als het ware doorheen. In haar eenzame bestaansmomenten worden haar gedachten vertolkt door haar goede- en haar slechte geweten. Door lichaamstaal te gebruiken ondersteunt Irene deze twee spelers. De mededeling van haar dochter dat Irene Oma gaat worden, doorbreekt haar verbittering. Ik hoop dat dit stuk zowel u als uw publiek plezier verschaft en tot nadenken stemt.


Kok Gevraagd!

Auteur : Sheila Erturk-de Pauw
Spelers: : 6 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Het is kerstavond. Zwerver Bertus wil zijn vriendin Sjaantje verrassen met een lekker etentje. Hij heeft hiervoor het nodige uit de vuilniszakken gehaald. Sjaantje is hier niet blij mee. Ze wil ook wel eens met Kerst in een warm huis zitten, dat mooi is versierd en lekker eten. Maar dat zit er bij Bertus niet in, want Bertus is te lui om te werken. Dan valt zijn oog op een advertentie en Bertus krijgt een geweldig idee. Bertus is niet de enige die lui is. Bij de Kerstman thuis loopt namelijk ook niet alles zoals het moet. De Kerstman hangt de hele dag in de bank, kijkt t.v. en eet chips. De rendieren zijn het beu. De chips wordt afgepakt en er wordt voortaan gezond gegeten. Er moet een kok komen die gezond en verantwoord kookt. En je raadt natuurlijk al wie die kok zal zijn! Hoe zal dat aflopen?


Op zoek naar Rudolph

Auteur : Sheila Erturk-de Pauw
Spelers: : 6 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Rudolph, n van de rendieren van de kerstman is weggelopen. Hij maakte teveel fouten en de kerstman is een beetje boos op hem geworden. De kerstman vindt het heel erg en gaat hem samen met een ander rendier zoeken, maar zo makkelijk vinden ze Rudolph niet. Het is buiten koud en ze besluiten om een huis in te gaan en wat te rusten. Zo komen ze terecht in de slaapkamer van Lieselotje. Natuurlijk wordt Lieselotje wakker en hoort ze het verhaal van Rudolph. Ze gaat samen met een vriendin helpen om Rudolph te vinden. Zal het haar lukken...?


Wat is er aan de hand?

Auteur : Sheila Erturk-de Pauw
Spelers: : 6 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Twee van de rendieren zijn het hele kerstfeest hartstikke beu. Ze moeten heel hard werken en dan is er nog die irritante, betweterige en bazige Rudolph. De kerstman gaat met 2 rendieren naar de huisarts voor een routine onderzoek en extra vitaminepillen. De rendieren nemen echter de verkeerde deur en komen in de praktijk van de huisarts terecht in plaats van de wachtkamer. Ze krijgen daar een geweldig idee en verstoppen zich in twee schilderijen, Je ziet dat immers wel vaker, zo'n kop van een rendier aan de muur. Aan de muur halen ze allerlei streken uit. Ze verwisselen zelfs de pillen.De kerstman is daardoor anders dan anders en Rudolph ziet het helemaal niet meer zitten.


Krent

Auteur : Ron Jansen
Spelers: : Minimaal 10 spelers
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Meester Krent heeft niet zoveel met kerstmis. Integendeel, hij vindt het maar tijdverspilling. Wat kun je de kinderen een boel leren in twee weken! Wat zijn leerlingen ook proberen, meester Krent krijgt er geen kerstgevoel van. Totdat hem iets overkomt.....

Het toneelstukje Krent is gebaseerd op het wereldberoemde verhaal Christmas Carol van Charles Dickens. De rol van Scrooge is hier echter vervangen door die van de schoolfrik Krent en Bob Cratchit heet hier mevrouw Krabbescheer, de werkster. De essentie van het verhaal blijft hetzelfde: kerstmis kan een mens tot inkeer brengen!


De Kerstwens

Auteur : Sheila Erturk-de Pauw
Spelers: : 1 man, 3 vrouwen, 2 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Het meisje met de zwavelstokjes probeert met kerstnacht haar zwavelstokjes te verkopen. Ze mag van haar vader pas thuis komen als alles verkocht is. Niemand wil echter iets kopen. De Kerstman ziet haar en haalt haar naar binnen. Hij wil de grootste wens van het meisje in vervulling laten gaan. En dat is: Een echt kerstfeest, met alles er op en er aan. Maar zo eenvoudig is dat niet..


O Dennenboom

Auteur : Ron Jansen
Spelers: : Minimaal 9 spelers
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

O Dennenboom zou je kunnen omschrijven als infotainment. Informatie over onze gebruiken rond kerstmis verpakt in een gezellig toneelstukje, dat afgesloten wordt met een komische variant van het alom bekende liedje o dennenboom. Wat betekent kerstmis letterlijk? Waarom zetten we een boom in de kamer en waarom hangen we er ballen in? Dit soort vragen en nog veel meer worden in dit stuk beantwoord door leerlingen/kinderen die vooral zichzelf moeten spelen. Humor ontbreekt niet in dit stuk, dat uitermate geschikt is voor een optreden van ongeveer 20 minuten tijdens een kerstviering voor schoolgenoten en/of volwassenen. Het geheel wordt ondersteund door een bijgeleverde, verzorgde powerpoint-presentatie.


Dicht met Kerstmis

Auteur : Ron Jansen
Spelers: : Minimaal 10 spelers
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Dicht met kerstmis is een tv-programma, waarbij op Idols-achtige wijze de kerstgedichten van de deelnemers worden beoordeeld. Met een knipoog naar beroemde juryleden kunnen kinderen hun zelfgemaakte dichtsels laten beoordelen. De juryleden laten daarbij op bekende wijze hun mening horen. Als er uiteindelijk een winnaar uit de bus komt is iedereen tevreden en is de verrassing groot als de prijs wordt uitgereikt door een zeer bekend gedichtenexpert. Het toneelstukje wordt afgesloten met een eigentijdse vertaling van het overbekende Winterwonderland. De gedichten uit dit humoristische toneelstukje kunnen vervangen worden door zelfgeschreven gedichten. Zo kan er aan dit stuk een eigen bijdrage geleverd worden, die de betrokkenheid alleen maar vergroot.


Jefke en de Kerstman

Auteur : Louis Verlinde
Spelers: : 3 mannen, 3 vrouwen
Prijs : €28,95
Tijdsduur : 15 minuten

Als de Kerstman op bezoek komt bij twee kinderen die niet kunnen slapen verteld hij hun een verhaal over Jefke. Jefke geloofde namelijk niet in de Kerstman totdat de Kerstman bij hem op bezoek komt...


Het meisje met de pindarotsjes

Auteur : Ron Jansen
Spelers: : Minimaal 12 spelers
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Nols Kerstmis ziet er niet zo vrolijk uit. Haar moeder is overleden, haar vader heeft geen werk. Geen geld voor een kerstboom of voor andere gezellige dingen.
De kinderen uit haar klas gaan wel leuke dingen doen. Ze vertellen er over in de kring. Onderweg naar huis ontmoet Nol een oude man. Hij laat haar zien dat het niet altijd vrolijkheid en gezelligheid hoeft te zijn als je gaat skin in Oostenrijk of bij opa en oma kerst gaat vieren. Hij laat haar zien dat het echte kerstgevoel vaak in kleine dingen zit. Bijvoorbeeld in de kleine dingen die Nol voor haar vader gekocht heeft en waar hij heel blij mee is.

Het meisje met de pindarotsjes heeft wat kenmerken van de grote kerstklassiekers A Christmas Carol en natuurlijk Het meisje met de zwavelstokjes. Het heeft echter naast de wat serieuze boodschap ook de nodige humor om het wat luchtig te houden.

Het stuk kent 21 tekstrollen, die door minimaal 12 personen gespeeld kunnen worden. Het begint in een klas. Daar kunnen ook kinderen zonder tekst een figurantenrol vervullen, zodat het mogelijk is dat alle kinderen uit de klas even op het podium staan.


Selma en Kay

Auteur : Peter Beekhuis
Spelers: : Minimaal 13 spelers
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Een leuk eigentijds kerstsprookje!


Oswald de Os

Auteur : Mandy Willems
Spelers: : Minimaal 18 spelers
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 45 minuten

Oswald de os vlucht weg, omdat hij denkt dat de boer hem wil slachten.
Eenmaal in de wildernis komt Oswald erachter hoe het er in de buitenwereld aan toe gaat. Hij ontmoet nieuwe vrienden zoals meneer Muis en Miesmuis, die geen huisje hebben, opa Muis die helemaal alleen in het bos leeft, een kudde schapen met herders die hem op willen eten, een oude, verwarde, dakloze geit, maar ook een groep hongerige wolven!
Uitleindelijk komt alles in de kerstnacht toch nog weer op zijn pootjes terecht!

Een leuk eigentijds alternatief kerstsprookje!


Komen dromen uit

Auteur : John Wilcke
Spelers: : 6 mannen, 4 vrouwen
Prijs : €65,45
Tijdsduur : 60 minuten

Tijdens haar zoektocht naar liefde en geluk belandt Fientje in haar dromen in het dromenbos. Daar ontmoet zij een tovenaar, fee en een paar draken. De tovenaar zijn lievelingskleur is zwart. Hij heeft een hekel aan kleuren en vooral aan Kerstmis, met al zijn gekleurde lichtjes en gezelligheid. De tovenaar wil daarom Kerstmis laten verdwijnen.
Ook de directrice van het tehuis heeft geen zin in Kerst. Het enige wat zij wil is heel veel gebakjes eten. De weeskinderen, ook Fientje, moeten altijd klusjes voor haar doen. Zal het Fientje met hulp van haar vrienden lukken om Kerstmis te redden en het geluk te vinden?

Een toneelstuk met 2 verschillende decors en met een juiste belichting en geluid wordt het een mooi samenspel.


De ster boven Bethlehem

Auteur : Maarten Stevens
Spelers: : 2 mannen, 3 vrouwen, 4 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 15 minuten

Er is een nieuwe ster waargenomen en het Jeugdjournaal trekt er op uit om verslag te doen. Ze komen in Bethlehem uit en gaan op zoek naar een belangrijk persoon, want die ster moet vast voor iemand zijn die heel belangrijk is.
Ze komen langs een rijke vrouw en een bijbelgeleerde die allemaal denken dat ze zelf heel belangrijk zijn maar de ster gaat steeds weer verder. Als de verslaggeefster van het jeugdjournaal dan eindelijk door een herder naar een stal gebracht is kan ze het niet geloven: Een belangrijk persoon, een koningszoon, in een stal? Dat kan toch niet waar zijn?!

Speelbaar door kinderen vanaf 10 jaar.


Mazzel

Auteur : Ellen Dros
Spelers: : 4 jongens, 7 meisjes
Prijs : €65,45
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

De zusjes Julia en Zoe wonen bij hun moeder. Een paar jaar geleden is hun vader overleden, maar ze hebben de draad weer goed opgepakt. Als ze op een avond samen naar huis fietsen vinden ze een klein hondje. Ze nemen het mee naar huis in de hoop dat ze hem mogen houden, maar ondanks dat hun moeder ook stapelgek op dieren is, geeft ze haar dochters toch de opdracht om briefjes op te gaan hangen. Ruim een week lang horen ze niets en het hondje dat zij Mazzel hebben genoemd hoort al helemaal bij het gezin. Dan opeens staat zijn baasje voor de deur en vanaf dat moment verandert hun hele leven.

Ook geschikt als kerstspel met een happy end!


De weg naar het licht

Auteur : Rob Maayen
Spelers: : 11 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Het verhaal speelt zich zon 2000 jaar geleden af in de landstreek Judea (Isral) Benjamin is een jonge herder in dienst van zijn strenge baas Simeon. Op een dag moet op hij alleen de heuvels in trekken om te zoeken naar een verloren lammetje. Van zijn vriend David krijgt hij een lantaarn mee met vier magische lichtjes. Onderweg ontmoet hij een rover, een gewonde Romeinse soldaat en twee bedelaars. Hij deelt zijn bezittingen met ieder van hen en geeft hen een lichtje mee voor onderweg. Tenslotte vindt hij met zijn laatste lichtje in een stal bij Bethlehem niet alleen zijn verloren lammetje, maar ook de pasgeboren Verlosser. Het spel heeft een kleine rolbezetting en biedt mogelijkheden voor het inpassen van traditionele kerstliederen, muzikale optredens en dans. Het is met een heel eenvoudig decor en simpele rekwisieten te realiseren op elke locatie (kerk, school of buiten).


De vierde wijze

Auteur : Rob Maayen
Spelers: : 12 open
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

In het verre oosten wonen vier geleerde vrienden: Balthasar, Melchior, Caspar en Astiri. Ze ontdekken een vreemde ster, die de geboorte van een bijzondere koning aankondigt. Ze spreken af samen naar Jeruzalem te reizen om deze koning te vereren. Astiri koopt drie kostbare parels als geschenk. Hij komt echter te laat op het verzamelpunt en moet de reis alleen aanvaarden.
Op zijn tocht vindt hij een gewonde Joodse man. Hij geeft een herbergier zijn eerste parel om voor de gewonde te zorgen. Daarna ontmoet hij een vrouw die wanhopig op zoek is naar eten voor haar kinderen. Met de tweede parel koopt Astiri eten om haar gezin te redden.
Tot slot redt hij vlakbij Bethlehem met de derde parel een jongeman van de slavernij. Astiri vindt tenslotte de Verlosser en leert dat zijn offers de meest waardevolle geschenken zijn. Samen met zijn vrienden reist hij terug naar zijn vaderland. Het kerstspel is met een minimum aan rekwisieten te realiseren op elke locatie (kerk, school of buiten).


Het verhaal van de herders

Auteur : Rob Maayen
Spelers: : Minimaal 11 spelers
Prijs : €43,60
Tijdsduur : 30 minuten

Twee oude herders, Danil en Samuel, zitten s nachts bij hun kampvuur in de woestijn. Ze krijgen onverwacht bezoek van drie reizigers. De herders ontvangen ze gastvrij en nodigen ze uit om de maaltijd met hen te delen. Na afloop vragen ze hun gasten waarom ze op reis zijn. De reizigers vertellen ieder hun trieste levensverhaal. Ze staan symbool voor sommige problemen in de wereld: vluchtelingen voor oorlogsgeweld, dak- en thuislozen die al hun bezittingen zijn kwijtgeraakt en mensen zonder werk. Om hen moed in te spreken, halen de herders bijzondere herinneringen op uit hun eigen jeugd. Ze zijn destijds getuige geweest van de geboorte van de Verlosser. Dit heeft hun kijk op het leven voorgoed veranderd. Het geeft de reizigers de kracht om hun leven opnieuw op te pakken.
Het spel heeft een kleine rolbezetting. Deze kan naar believen worden uitgebreid. Het script biedt daarnaast mogelijkheden voor het inpassen van traditionele kerstliederen, muzikale optredens en dans.
Met een minimum aan rekwisieten is het kerstspel te realiseren op elke locatie (kerk, school of buiten).


De verloren kerstschat

Auteur : Annemarie Pape Kooiker mmv Jolanda Kwakernaak
Spelers: : 14 open
Prijs : €79,50
Tijdsduur : meer dan 60 minuten

In zaal 7 van het sprookjesmuseum Madam HoeZo staat n sprookje waarvan niemand het verhaal nog kent; Jozef, Maria en de drie wijzen.
De sprookjesfiguren zijn onrustig. Assepoester is haar prins kwijt, Maria draagt een glazen muiltje, de drie wijzen zoeken naar hun kerstschatten. Boeven krijgen hier lucht van en beginnen ook een zoektocht.
Een tweeling wil de mythe van de verloren schat van Kerst ontrafelen voor een spreekbeurt en krijgen daarbij hulp uit onverwachte hoek.

Een vrolijk toneelstuk waar sprookjesfiguren tot leven komen en gezocht wordt naar de echte schat van Kerst.


Linkpartners